lauantai 16. toukokuuta 2015

Tupestaan vedetty Siriuksen kulmahammas

Zetsu Tenro Battoga, Kuolettava isku, Lentävä torahammas.... Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Zetsu Tenro Battoga on tunnetusti yksi Battoga-tekniikoista ja Ginga-sarjan erikoisiskuista. Ajattelin vähän kertoa omia mielipiteitäni tästä kuuluisasta hyökkäyksestä, josta on muotoutunut Gingan karhukoirasuvun oma erikoishyökkäys, vaikkakin Zetsu Tenro Battoga on alunperin lähtöisin susilta.


Ensimmäisen kerran olen nähnyt ZTB:n Hopeanuoli-animen loppukohtauksessa, jossa Riki näyttää Ginille mallia ja myöhemmin Gin käyttää hyökkäystä Akakabutoa kohti. Leikatussa versiossa ei Akakabuton pää lentänyt irti iskun ansiosta, mutta vaikuttavan näköinen isku nähtiin silti pariin otteeseen. Minusta battoga on mahtavan näköinen GNG-animessa, se on toteutettu todella hienosti ja liikerata on oikea. Sininen väri tehostaa battogan näyttävyyttä ja voimakkuutta. Todella upea ja olen aina pitänyt GNG-animen Zetsu Tenro Battogasta.
Kauan ennen kuin Hopeanuoli-mangan suomentamista oli edes kuviteltu löysin Kipsun Hopeanuolisivut, jotka olivat lähes ainut paikka, jossa oli tietoa susisaagasta. Susisaaga sisälsi kirjon erikoisiskuja ja skannatut kuvat iskuista olivat hienoja. Omaksi suosikikseni nousi Metsu Heni Battoga, joka on yksi vaikuttavimmista iskuista minusta, mutta myös Zetsu Tenro Battoga kuuluu suosikkeihini.

Zetsu Tenro Battogaa en niinkään ajatellut Hopeanuolen suomentamisenkaan jälkeen, se ei herättänyt niin ihmeellisiä tunteita itsessäni. Nykyään kuitenkin pidän iskusta melko paljon. Sen takia itse karsastan todella paljon Weed-animen battogaa. Weed juoksee, hyppää ilmaan ja alkaa pyörimään kuin tämä tekisi kuperkeikkaa. Kysymys kuuluu: miten käyttää hampaita, kun pää on piilossa etujalkojen välissä? GNG-anime onnistui kuvaamaan battogan sellaisena kuin se on mangassakin kuvattu, siinä oikeasti koira iskee hampaillaan kohteeseensa. Weed-animessa tekijä pyörii ja jos liikerataa miettii, koira osuisi vastustajaansa niskallaan tai takaraivollaan.

Weed-tarinaosuus tuo uuden liikkeen esille, niin sanotun Tesshinin battogan. Tesshin ei osaa oikeaa versiota, mutta hän on kehittänyt itselleen oman. Tämä on siis se tunnettu liike, jolla Tesshin ja lopulta Weedkin tarraavat puunoksasta kiinni hampaillaan, alkavat pyörimään ja lopulta oksa katkeaa. Itse en voi ymmärtää, miten tämä voi toimia battogan harjoitteluliikkeenä. Liikerata on täysin erilainen ja se on oikeasti samanlainen kuin Yukimuran käyttämä Neck the Killing. Siinä pyritään esimerkiksi viiltämään vastustajan kurkkua niin, että lopulta pää voi lähteä irti. Yukimura käyttää tätä Weediin ja liikerata on täsmälleen samanlainen, kuin Tesshinin battogassa. Tämän mukaan siis Tesshin osaa Neck the Killingin, samaten Weed. Mielestäni on väärin kutsua tätä tekniikaksi, jolla voi opetella Zetsu Tenro Battogan, sillä liikerata on samanlainen kuin Neck the Killingissä.

Tähän mennessä Ginga Densetsu Weed: Orionissa punaturkkinen Orion on ollut ainut Weedin pennuista, joka on tehnyt battogan. Jo heti ensimmäisessä mangassa Orion kompastuu ja putoaa kalliolta Zetsu Tenro Battogaa muistuttavalla liikkeellä, joka antoi jo vähän vihiä siitä, että Orion varmasti oppii tekemään iskun. Kukaan muu ei ole sitä kuitenkaan vielä tehnyt sisaruskatraasta.
Tesshin opettaa alaisilleen myös battogaa ja hekin oppivat jonkin sortin version siitä. Itseäni vähän ärsyttää se, miten iskusta on tehtykin aivan helposti opittava ja suoritettava. Pidin siitä, miten se oli vielä GNG:n aikaan erittäin tappava, mutta Orionissa tavalliset rivisotilaatkin oppivat sen. Zetsu Tenro Battoga on mielestäni tavallaan menettänyt erikoisiskunsa maineen, koska tällä hetkellä tuntuu siltä, että kuka vain on kykenevä oppimaan sen. Tällöin kyse ei ole enää mielestäni niinkään erikoisiskusta, ehkä pikemminkin vain eräänlaisesta taisteluliikkeestä, ihan niin kuin Neji Ki, jota ainakin Oun soturit ovat käyttäneet ahkerasti GNG-aikana. Tästä huolimatta on ihan kiva, että ZTB on ollut mukana sarjasta toiseen, mutta toivoisin sen rinnalle myös muita iskuja, joita onneksi on Weedissä ja Orionissakin tullut vastaan. Ne vain eivät tunnu niin vaikuttavilta ja ehkä niin näyttäviltä kuin tämä vanha battoga, mutta ehkä Takahashi ei halua luoda Zetsu Tenro Battogan rinnalle toista näyttävää, kenties myös melko tappavaa iskua, joka voisi syrjäyttää karhukoirasuvun legendaarisen iskun. Vaihtelu toisi kuitenkin virkistystä ja minusta on kiva, että Yukimura ja Joe osasivat yhteisen iskun, Neck the Killingin. Se jotenkin kuvastaa mielestäni kaksikon välistä suhdetta, vaikkeivät he ikinä tavanneet toisiaan aikuisina.

Mitä mieltä sinä olet Zetsu Tenro Battogasta?

5 kommenttia:

  1. Mun mielestä ztb oli GNG:ssä tosi hieno ja erikoinen isku, mutta GDW:ssä Ja Orionissa siinä ei ole enää mitään ihmeellistä, ku kaikki osaa sen. Ja en itse oikein tykännyt susiosan eri Battogista (ne on kyllä hienon näköisiä, mutta ztb alkoi tuntua tosi tavalliseslta iskulta). Ja miten Ginin joukot pystyi oppimaan susien iskut iha tosta noin vaan (ja miten puhdasrotuisissa koirissa olikin yhtäkkiä "sukupuuttoon kuolleiden" susien verta?)?

    VastaaPoista
  2. Samoilla linjoilla minäkin. Ztb:n hohto on hävinnyt tyystin, kun sen voi nykyään osata kuka tahansa. Lisäksi sen tekeminen ei näytä niin raskaalta kuin ennen.

    VastaaPoista
  3. minua on ihmetyttänyt se kun GNG:ssä iskulla saa katkaistua jättiläiskarhun pään isrti mutta GNW:ssä vaikka "sama" isku osuu monta kertaa saman hahmon päähän hänelle ei patahdu mitään. Että oliko enne karhut jotenkin niin helpppoja tapaa vai onko liikkeestä hävinnyt uusien sukupolvien myötä teho?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takahashi on todennäköisesti vain alentanut iskun tehoa, koska muuten se voisi olla liian ylivoimainen. Itse tykkäsin siitä, että isku oli ylivoimainen, vastaavasti Takahashi olisi voinut muuttaa iskua sen verta, että sen tekeminen oikeasti kuormittaa tekijän kroppaa ja sen voisi tehdä vain kerran tiettynä ajanjaksona.

      Poista
    2. minuakin kyllä harmittää kun nyt tuntuu ettei siinä ole mitään hienoa tai erikoista kun kaikki sen osaavat ja siinä ei ole edes minkäänlaisia tehoja enään :(

      Poista