sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Foorumimuistelua

Kiatsu toivoi minulta blogipostausta, jossa kävisin läpi ajatuksiani/muistoja/mitä ikinä koskien jo kuopattua Kaikenikäisten foorumia. Vietin siellä paljon aikaa vielä silloin, kun se oli pystyssä, ja rakkaita muistojahan sieltä jäi.

En muista enää, koska liityin Hopeanuoli.comin Kaikenikäisten foorumille. Olin silloin kuitenkin ala-asteella, olisiko vuosi ollut peräti 2008? Silloin olin 11-vuotias ja kävin viidettä luokkaa. En ole ollenkaan varma tästä vuodesta, ajat ovat vierineet niin nopeasti eteenpäin, etteivät ajatukset meinaa pysyä perässä.
Olen aloittanut internetissä pyörimisen hyvin varhain, varmaankin pääsin nettiin ensimmäistä kertaa ensimmäisen ja toisen luokan välissä. Googletin Hopeanuolen ja päädyin sieltä Hopeanuoli.comin sivuille. Sain sieltä ensimmäisenä tiedon myös siitä, että Hopeanuolella on jatko-osa ja poika Weed. En kuitenkaan rekisteröitynyt vielä tuolloin foorumeille, en tiedä, olivatko ne edes pystyssä silloin.
Rekisteröidyin Kaikenikäisten foorumille niinä aikoina, kun vielä piirsin paljon ja kehitin itselleni mieluisen nettinimen, Yurikon. K-13 foorumille rekisteröitymisestä "haaveilin" ja joskus sen luvatta teinkin, mutta keskustelut olivat liian aikuismaisia ja viestit pitkiä, etten kovinkaan paljoa foorumilla jaksanut pyöriä.

Kaikenikäisten foorumista on itselläni paljon hyviä muistoja. Siellä otettiin jokainen hyvin vastaan ja siellä oli helppo ystävystyä erilaisiin ihmisiin. Esimerkiksi Kiatsuun olen törmännyt siellä ensimmäistä kertaa. Muistan myös käyttäjäkunnasta muun muassa kizutoran, Kanfleyn, Dingin, Drafegin, Sayan ja monen muun. Tottakai oli sellaisia käyttäjiä, joiden kanssa kemiat eivät kohdanneet, mutta eipä se ainakaan minulta pilannut foorumihetkiä.
Minulla on muistissa myös hetkiä, joita aina välillä kaiholla ajattelen. Foorumin aikaan olin hyvin innokas piirtäjä ja kehityin suht nopeasti, lähes joka päivä kun tuli piirrettyä jotain. Pidin kuvatopiciani pystyssä ja innostuksissani aloitin topicin, jossa ihmiset saivat toivoa omasta hahmostaan kuvaa. Harmikseni en kaikkia lopulta piirtänyt, tilauksia kun kasaantui niin suuri määrä.
Omien taidejuttujen lisäksi piirsin yhdessä foorumilla toimineessa improsarjakuvassa, joka perustui Vaksun fanficiin, jossa seikkailivat meidän käyttäjien omat alterit tai muut hahmot. Se oli hauskaa ja rentoa, vaikka impro kuihtui kasaan aika nopeasti.

Kuvataiteilun ohella yksi suurin asia, jota tein foorumilla, oli laajan fanficin kirjoittaminen, jossa seikkaili foorumin henkilöitä. Ficin nimi oli Ginga Nagareboshi Forum ja ideanani oli kirjoittaa Hopeanuoli-anime koneelle, mutta niin, että hahmot olivat erilaisia.
Tämä kirjoitusprojekti oli aivan mahtava, mutta minun ja muiden harmiksi en ehtinyt julkaista kaikkia lukuja, koska lopulta yläasteelle siirryttäessä aika alkoi loppua ja innostus samalla. Minulla on vieläkin kirjoitetut luvut tallella koneellani ja haluaisin sen vielä joskus kirjoittaa valmiiksi, mutta toiveeksi taitaa jäädä. En enää taida edes omistaa hahmolistoja koneellani. Muistan hatarasti, että oma Yurikoni oli Gin, Saya Riki ja Äffä taisi olla Mossin tilalla.
Voin myöntää mitenkään ylpeilemättä, että foorumilaiset pitivät tarinastani. Todella moni oli halukas lähtemään mukaan ja Sakura-chanin kanssa sovimme, että hän lähtee kirjoittamaan jatko-osaa Ginga Densetsu Forumia, mutta sen ilmestymisestä sovittiin vasta GNF:n jälkeen - joten sitä ei koskaan julkaistu.

Kaikin puolin rakastin foorumilla pyörimistä ja liittyyhän sinne muitakin muistoja: kuulin sieltä ensimmäiseksi, että Hopeanuolta aletaan kääntää suomeksi. Tällaisten ilouutisten lisäksi pidimme välillä piirustuschat-iltoja, joista postailimme sitten screenshoteja foorumille kaikkien nähtäväksi. Muistan myös Snowflaken Ginga-tietovisan, jossa oli palkintona oikeaa fanitavaraa. Se oli myös yllättävän vaikea, kysymyksiä oli animen musiikeista, kuten vaikkapa siitä, kuinka moneen kertaan ne soivat koko animen aikana tai missä kohdissa. Se oli kuitenkin erittäin hauska tehdä, enkä ole osallistunut koskaan vastaavanlaiseen. Kaikin puolin meno oli rentoa, mutta adminit ja moderaattorit pitivät kuitenkin huolta siitä, ettei homma lähtenyt hanskasta.

Foorumilla pyöriminen jäi kuitenkin lopulta lähes kokonaan pois. Koulu alkoi viemään enemmän aikaa ja innostus alkoi hälvetä pikkuhiljaa. Koin kuitenkin sanoinkuvaamattoman järkytyksen, kun olin pitkästä aikaa menossa foorumille ja näin ilmoituksen, että foorumi tullaan sulkemaan. Se oli suorastaan taivaalta pudonnut pommi, en oikein osannut uskoa sitä todeksi. Monet kirjoitetut viestit ja keskustelut tultaisiin poistamaan.
Keräsin äkkiä talteen muun muassa ficcini ja joitain tekemiäni avatareja, sekä muutaman muun asian. Foorumit pysyivät yllättävän kauan vielä luettavana, mutta nykyään ne ovat jo hävitettyjä.

Nykyään olemassa on Kaksoissolan foorumi, joka tavallaan toimii sekä Kaikenikäisten että K-13 foorumina. Löysin tämän sen jälkeen, kun vanhat foorumit olivat suljettuja, mutten halunnut rekisteröityä. Tuntui oudolta lähteä uuden foorumin matkaan, joten jätin ajatukset ja unohdin koko Kaksoissolan.
Palasin kuitenkin foorumin äärelle myöhemmin ja liityin sinne 15.4.2013. Olin kuitenkin melko järkyttynyt jäsenistä: kukaan ei ollut vanha tuttu Kaikenikäisten foorumin ajoilta. Ainoastaan Kiatsun ja parin muun nimen tunnistin. Fanikuntaan oli tullut paljon lisää jäseniä, joista en ollut koskaan kuullutkaan. Se oli pienoinen shokki itselleni. Edelleen mietin, missä kaikki vanhat foorumilaiset liikkuvat ja kuuluuko Ginga enää heidän elämäänsä. Joskus olisi kiva vaihtaa kuulumisia.

Vaikken ollut alussa innoissani kirjoittamassa Kaksoissolassa, niin hiljalleen aloin tottua siihen ajatukseen, että tämä on nyt se "uusi foorumi". Nykyään käyn siellä päivittäin, mutten siltikään oikein jaksa kirjoittaa viestejä Ginga-topiceihin. Sitä tein lähes aina vanhalla foorumilla ja vähän tuntuu siltä, että olisi kirjoittamassa samat asiat moneen kertaan.
Jos minun pitäisi päättää kummalla foorumilla yhä olisin, niin valitsisin kieltämättä Kaikenikäisten foorumin. Itse en tunne vielä järin suurta kuuluvuutta uudelle foorumille, vaikka käynkin siellä joka päivä. Vanhalla foorumilla oli enemmän hauskaa puuhaa ja säännöt olivat vähän löyhemmät, Kaksoissolassa kun kaikenlainen voimasanojen käyttö on kiellettyä, vaikka suositusikäraja on 12 vuotta. Hopeanuolessa ja Weedissä käytetään hittoa, en ymmärrä, miksei sitä saa ketutustopicissa esimerkiksi käyttää.
Tuo on pikkuvika, mutta itseäni se häiritsee hieman. Ei se kuitenkaan vaikuta paljoa siihen, käynkö foorumilla vai en. Tietyt asiat tuntuvat vaan tiukemmilta. Osasimmeko me sitten käyttäytyä vanhalla foorumilla? En tiedä.

Välillä tulen muistelleeksi "vanhoja hyviä aikoja" Kaikenikäisten foorumilla ja kieltämättä itseäni hieman surettaa, että foorumi mentiin lopettamaan. Ymmärrän kuitenkin sen, jos Nawulfilla ei ollut enää halua pitää sitä pystyssä, ei kaikki kestä ikuisesti. Nyt on olemassa Kaksoissola ja suht hyvin sinnekin sopeutuu. Sieltähän sain osan innostuksesta myös blogin perustamiseen, ei unohdeta sitä mukavaa seikkaa.

Olitko sinä vanhoilla foorumeilla? Mitä muistoja itsellesi on jäänyt niistä? Entä oletko liittynyt myös Kaksoissolaan? Jäitkö kaipaamaan jotain vanhoilta foorumeilta?

5 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa, että tulen hyvin paljonkin muistelleeksi juuri noita omanikäisiäni kaikenikäisten foorumilta ja tavallaan heidän lähdettyä en oikein koe vieläkään, että minulla olisi sen suurempia yhteyksiä juuri omanikäisiini. Välillä tulee kuitenkin stalkkailtua, hyvin ainakin Deviantartissa piirretään.

  Hee, muistan tuon tarinan! Toivottavasti saat sen vielä jonain päivänä valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo osan olen bongannut deviantArtista, mutta jotkut tuntuvat hävinneen kuin tuhka tuuleen.

   GNF olisi kiva kirjoittaa loppuun, mutta tosiaan minulla ei taida olla hahmolistaa enää tallella enkä tiedä, missä sen julkaisisin. Hetken aikaa mietin Kaksoissolaakin, mutta pitänee kypsytellä ajatusta ja jos jossain vaiheessa saa jonkun todella hyvän inspiraation, niin laittaa hahmohaku pystyyn tai vastaavaa... :)

   Poista
 2. Kiva kuulla noista vanhoista foorumeista jonkun kertomana. Itse en koskaan niille rekisteröitynyt, kun gingafanitus kauteni oli aivan jäissä. Muistan kuitenkin lukeneeni foorumien kommentteja.

  Tuo foorumin jakautuminen kahteen oli mielestäni outo juttu, mutta ymmärsin sen pointin. Minusta tuollainen jakaminen aiheuttaa hyvin nopeasti närää ja juurikin vääriä käsityksiä. Kaksoissola on siitä mahtava, että sinne saa tulla kuka tahansa, oli sitten iältään mitä vain. Silti jutut ovat luistaneet ja mielestäni nuoremmatkin fanit ovat olleet pääpiirtein ihan mukavia ja asiallisia - kypsempiä, kuin mitä luulisi. Totta kai aikuisilla ja "lapsilla" on selkeästi eri ajatusmaailmat ja me aikuiset osaamme ajatella asioita laajemmin (jos nyt siis vähän yleistän), mutta mielestäni se ei estä asiallista ja järkevää keskustelemista nuorempien kanssa. Me voimme oppia heiltä paljonkin ja he taas meiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei ainakaan henkilökohtaisesti haitannut foorumeiden jakaminen, koska ne "aikuisten" viestit olivat niin pitkiä ja syvällisiä pohdinnaltaan ja analysoinniltaan yleensä, etten jaksanut niitä lukea tai viitsinyt itse kommentoida. Nythän se olisikin ihan kivaa, kun itse on siinä iässä.

   Kaksoissolassa on kyllä pääpiirteittäin asiallista porukkaa, välillä tuntuu, että nuoremmat ovat asiallisempia kuin osa täysi-ikäisistä. Itseäni ei nyt niinkään ole haitannut koskaan nuorempien kirjoittelu, viestin kieliasuhan sen tavallaan ratkaisee ja onhan niitä aikuisiakin, jotka kirjoittavat huonoa kielioppia.

   Silti kaipailen Kaikenikäisten foorumia, mutta lähinnä vain niiden hyvien muistojen takia. :)

   Poista
 3. Itse liityin K-13 foorumille muistaakseni siinä 2007, kun olin about 13-14 kesäinen. Osallistuin vuoden 2008 keväällä foorumilla olleeseen improsarjikseen, johon ymppäsin oman susialtterini ja piirsin jopa yhden sivunkin. Hirveän aktiivinen en siellä ollut, koska koneenkäyttöni on aina ollut rajallista (ennen pakosta, nykyään ihan omasta tahdosta). Hirveästi muistoja ei ole jääny, mutta muistelen hirvitelleeni foorumien lopettamista. Kaikenikäisten foorumilla en koskaan ollut, koska päädyin foorumiskeneen juuri vuonna 2007 ja olin silloin riittävän vanha ollakseni vanhempien puolella.

  Nykyään olen Kaksoissolan foorumilla, mutten sielläkään ole kauhean aktiivinen. Gingaa silti fanitan täyspäiväisesti, kuten olen tehnyt vuodesta 2005 lähtien. Ei fanitus tarvitse foorumeita tai muita yhteisöä, se on henkilöstä itsestään kiinni.

  ~Yamashita http://rikkakasvit.blogspot.fi/

  VastaaPoista