tiistai 8. huhtikuuta 2014

Ginga-elitismi

Eräs lukija toivoi postausta omista mielipiteistäni liittyen Ginga-fandomin elitismiin. Aihe oli melko paljon esillä viime kuussa ja itsekin olen törmännyt aiheeseen muutamissa blogeissa. Koska tätä postausta kuitenkin toivottiin, päätin ottaa sen käsittelyyn.

Monen vuoden fanina olen ehtinyt pyöriä nettipiireissä aika kauan, muun muassa Kaikenikäisten foorumi oli päivittäin käytössä ollessani vielä ala-asteen loppupuolella. Liityin myös K-13-foorumille, mutta siellä ei tullut paljoa pyörittyä juurikin sen takia, että siellä kirjoitetut viestit olivat pitkiä ja ehkä hieman liian aikuismaisia silloisen minäni makuun.
Tällä hetkellä liikun Kaksoissolassa.

Elitismiä esiintyy lähes aina fandomissa kuin fandomissa. Mietin jo aikaisemmin ajatuksiani liittyen Ginga-elitismiin lukiessani muiden bloggaajien ajatuksia, mutta en sen pidemmälle miettinyt. Nyt kuitenkin alettuani tarkemmin miettimään postaustoivomuksen jälkeen omakohtaisia kokemuksiani, en itse asiassa ole törmännyt kamalaan elitismiin Gingassa. Asiat, joita olen huomannut, ovat oikeastaan nuorempien fanien pieni syrjiminen ja fanartteihin liittyvät kiistat.

Nuorempiin faneihin kohdistuvaa syrjintää on tullut nähtyä yleensä foorumeilla, mutta sekään ei ole sellaista kamalan näkyvää eikä välttämättä oikein syrjintää. Myönnän, että itseäni välillä ärsyttää jos kuka fani, mutta iän perusteella en heitä jaottele. Tärkein asia tässä on esimerkiksi foorumin viestien kielisävy: jos teksti on täynnä hymiöitä, kirjoitusvirheitä tai pelkkää provosointia ja riidanhaastoa, saa kirjoittajasta jokainen tietynlaisen kuvan. Joku voi pitää minua ärsyttävänä, joku taas voi pitää jota kuta toista ärsyttävänä. Itselläni se lähinnä koskee tiettyjä päiviä, kun olen muutenkin pahalla tuulella tai allapäin. Olen kuitenkin törmännyt foorumeilla tiettyihin, melko lapsellisiin ihmisiin, jotka ovat lähinnä vain aukoneet päätään nuoremmille ja vähätelleet heitä. Heidän viesteistään kyllä sai ensin kuvan, että ruudun takana kirjoittelee 12-vuotias esiteini eikä kahdeksantoista ikävuoden ohittanut aikuinen.

Toinen asia, jonka mainitsin, oli fanarttikiistat. Näihin olen törmännyt enimmäkseen taidesivustoilla, kuten deviantArtissa. Yleisin kiistanaihe on varmaankin ollut jonkun piirtäminen mallista tai esimerkiksi mangasta läpi. Tällöin taiteilijaa saatetaan alkaa haukkumaan tai sortamaan sen takia, että matkii ja piirtää Hopeanuoli-mangasta läpi.
Itse voin sanoa, että arvostan taiteilijaa ja tämän töitä selkeästi enemmän, jos niihin ei ole otettu mallia mangasta tai animesta niin, että sen voi selkeästi huomata. Voin sanoa, että jos aina piirtää vain läpi, ei pääse kehittämään omaa tyyliään lähes ollenkaan. Pidän itse paljon sellaisista kuvista, joista selkeästi näkee piirtäjän oman tyylin.
Tätä kyseistä teilaamista ei taida enää esiintyä kovinkaan paljon, ellei kyseessä ole jonkun toisen taiteilijan työn kopioimista. Vastaava kopioiminen aiheuttaa minussa itsessäni samanlaisen reaktion kuin muissakin, jotka eivät siitä pidä, sillä toisen taiteen varastaminen on todella törkeää. En siis näkisi sitä mitenkään elitisminä, jos porukkaa alkaa sapettaa jonkun luvaton kopiointi.
Sitten taas fanartteihin saattaa liittyä se, että vain tunnetut taiteilijat saavat osakseen huomiota ja kehuja. En tätäkään lähtisi elitismiksi kutsumaan, koska luonnollisesti tunnettuja taiteilijoita seurataan enemmän kuin jota kuta, kenestä ei ole saattanut kuullakaan ja jonka töitä ei ole koskaan nähnyt esillä.

Siinä olivat oikeastaan ainoat asiat, joissa olen jonkin sortin elitismiä huomannut. Olen kuitenkin kuullut ja lukenut, että moni sanoo Gingassa esiintyvän syrjintää keräilijöitä kohtaan. Kieltämättä nämä puheet saivat minut kurtistamaan kulmiani, sillä en ole koskaan törmännyt vastaavaan. Tietenkin kateellisia löytyy joka ryhmästä, mutta itse en ainakaan ole törmännyt haukkuviesteihin tai pahasävyisiin nurinoihin toisten keräilystä.
Itse henkilökohtaisesti arvostan paljon näitä suurempia keräilijöitä. Ihailen monesti heidän kokoelmiaan ja myönnän, että joskus saatan tuntea pienen kateuden piston sydämessäni, mutta en lähde siitä ketään haukkumaan. Pikemminkin itseäni alkaa harmittaa se, että joillakin on varaa hankkia monia satoja euroja maksavia figuureja, kun itse saan ehkä juuri ja juuri muutaman mangan ostettua, kunnes pitää jälleen vähän säästää. Tiedän, että he varmasti itse tienaavat rahansa ja saavat käyttää ne mihin vain, toisin kuin minä itse, joka en käy töissä ja jonka lukiokirjat syövät rahaa enemmän kuin olisi tarve. En kuitenkaan lähde kateelliseen haukkumiseen mukaan, vaikka joskus olisinkin hieman kateellinen ja katselisin huokaillen toisten kokoelmakuvia.
Aloin kuitenkin miettimään, että jos todellakin näiden suurempien keräilijöiden haukuntaa esiintyy, niin missä kyseisiä kommentteja on? En ole foorumiajoiltani törmännyt oikeastaan kertaakaan tämäntapaisiin kommentteihin ja siksi ne vähän ihmetyttävät. Itsellänikin on suht iso kokoelma (vaikkei läheskään niin suuri ja arvokas kuin pidempiaikaisilla ja suuremmilla keräilijöillä), mutten koskaan ole saanut haukkuja. Olenko asunut jossain kivenkolossa?

Yhteenvetona kuitenkin sanoisin, etten itse ole törmännyt paljoa Ginga-elitismiin. Jokaisessa suuremmassa ryhmässä on aina mädät yksilönsä, mutta en ainakaan itse ole törmännyt sen suurempaan syrjintään ja häröilyyn kuin mihin jotkut itse sanovat osuneensa.

Millaisia kokemuksia sinulla on Gingan sisäisestä elitismistä?

2 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä ihan totta, että jos on paha päivä niin oman tekstinkin sävy voi olla vähän "negatiivinen" ihan huomaamattaan. Senpä takia ei pitäisikään tuomita persoonaa yhden kommentin tai teon takia, vaan yrittää antaa mahdollisuus :) Tuo keräilijöuden haukkumisjuttu.. Tuossa pari vuotta sitten oli yksi blogi, jossa aiheesta oli juttua ja se aiheutti riitoja yms ja yhdellä foorumilla on myös ollut aiheseen liittyvä riita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, aloitin taas Ginga-piireissä liikkumisen vasta viime vuoden puolella, joten ei ihmekään etten ole törmännyt vastaavaan. Mutta positiivisesti se kertonee, että tällainen keräilijöiden haukkuminen on jäänyt vähemmälle tai jopa pois kokonaan. :)

      Poista